Mam do Was pytanie odnośnie XML (mam nadzieję, że znajdzie się na forum ktoś kto się tym interesuje). Otóż od pewnego czasu zajmuję się php i MySQL, stworzyłem własny silnik stron internetowych oparty o kilka technologii (HTML, CSS, JS + jQuery, PHP + PDO, MySQL) i wciąż go rozwijam. Wciąż poszerzam jego możliwości dlatego ciekawią mnie technologie, których jeszcze nie używam, w tym przypadku jest to XML i o ile rozumiem jego ogólną logikę działania (ta nie jest zbyt trudna), to zastanawiam się nad jej praktycznym zastosowaniem. W końcu nie przez przypadek XML stał się tak popularny.
Jedno zastosowanie XML, które znam to wykorzystanie tej technologii przy tworzeniu kanału RSS, jakie jeszcze inne zastosowania znacie?
XML w praktyce
Rozpoczęty przez Sosna, 15/01/2012 - 21:44
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15/01/2012 - 21:50
em, a pdo to nie jest mysql?
Ja głównie stosuje XML przy .aspx.
Jesli chodzi o ogólne zastosowanie xml to jeszcze masz sitemap w xml i zapytania od google (jeśli integrujesz z wyszukiwarką) a tak to możesz jeszcze błędy robić w xml. XML głównie służy często za bazę danych.
Tutaj wychodzi moje pytanie - czy ty poprostu chcesz tam wje*ać jak najwięcej technologii aby się pochwalić ?
Ja głównie stosuje XML przy .aspx.
Jesli chodzi o ogólne zastosowanie xml to jeszcze masz sitemap w xml i zapytania od google (jeśli integrujesz z wyszukiwarką) a tak to możesz jeszcze błędy robić w xml. XML głównie służy często za bazę danych.
Tutaj wychodzi moje pytanie - czy ty poprostu chcesz tam wje*ać jak najwięcej technologii aby się pochwalić ?
Napisano 15/01/2012 - 21:52
Cytat
Napisano 15/01/2012 - 21:58
PDO - to biblioteka PHP odpowiadająca za obsługę baz danych.
A co do technologii, które wypisałem: nie jest moim celem chwalenie się, ale pokazanie pewnego tła pod moje pytanie, tzn. jak wykorzystać XML w kodzie opartym o powyższe technologie.
A co do technologii, które wypisałem: nie jest moim celem chwalenie się, ale pokazanie pewnego tła pod moje pytanie, tzn. jak wykorzystać XML w kodzie opartym o powyższe technologie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych