Czy ktoś z Was miał styczność z tym wzorcem projektowym? Ciekawi mnie jak go oceniacie. Ja sam od pewnego czasu go wykorzystuję i szczerze polecam, przy większych projektach kod zachowuje czytelność, łatwo w nim odnaleźć potrzebne elementy, nawet jeżeli nie pamiętamy, lub nie wiemy, gdzie się one znajdują. Wynika to z obiektowej budowy MVC. Co do innych zalet, warto nadmienić oddzielenie kodu html od php, dzięki czemu łatwiej jest podmieniać grafikę, gdyż zmieniamy tylko klasy odpowiedzialne za grafikę.
Jak wy oceniacie MVC, a może korzystacie z innych wzorców, z chęcią dowiem się o innych rozwiązaniach. Zapraszam do dyskusji.
MVC i inne wzorce projektowe
Rozpoczęty przez Sosna, 25/01/2012 - 17:17
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12/02/2012 - 14:01
Osobiście korzystam teraz ze swojego wzorca, MVC-podobnego.
Różnice są raczej w użytkowaniu, niż w samej architekturze.
Model to model, widokowi odpowiada templatka, a za kontroler robi moduł, podzielony na strony/akcje.
Różnice są raczej w użytkowaniu, niż w samej architekturze.
Model to model, widokowi odpowiada templatka, a za kontroler robi moduł, podzielony na strony/akcje.
Napisano 12/02/2012 - 16:49
MVC to nie jedna sztywna reguła, można ją dopasowywać do swoich potrzeb i upodobań, bo o to chodzi, żeby wzorzec pomagał, a nie ograniczał. Mówiąc mvc miałem na myśli ogólną koncepcję podziału na model, widok i kontroler. Ja też luźno trzymam się tej reguły i w moim przekonaniu daje to bardzo pozytywne efekty. Spójność systemu, przejrzysty kod, łatwy w rozszerzaniu o kolejne moduły, oddzielenie części html od kodu php.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych